Beste TOB jeugdleden/ouders,

Kijk naar onderstaande uitleg voor de uitleg voor ouders bij de begeleiding bij de voorjaarscompetitie 2020 jeugd Oranje.

Kia World Tour Oranje

Kinderen die tennissen in oranje kunnen deelnemen aan de Tenniskids competitie: de Kia World Tour Oranje.

Hoe werkt het?

 • Een team bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Kinderen zijn van geboortejaar 2010, 2009, 2008 of 2007 (8 t/m 11 jaar). In uitzonderlijke gevallen, als het kind écht nog niet de vaardigheid heeft voor groen, mogen kinderen 2 jaar ouder zijn (t/m 2005). Of als het kind erg getalenteerd is en niveau rood is ontgroeid, mag hij of zij 2 jaar jonger zijn (vanaf 2012).
 • Er kan worden ingeschreven voor oranje 1 (O1, de gevorderden) of oranje 2 (O2, de beginners). Alle kinderen binnen het team hebben dezelfde jeugdspeelsterkte.
 • Oranje speelt op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails.
 • Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels worden ‘ad random’ door een computerprogramma (Tenniskids planner) samengesteld. 
 • Er wordt met oranje ballen gespeeld. De hostvereniging zorgt voor aanwezigheid van 3 ballen per baan en maakt voor aanvang de oranje banen klaar.
 • De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de poule zijn ingedeeld.
 • De totale speelduur van de dag is ongeveer 2½ tot maximaal 3 uur. Indien de hostvereniging meerdere poules ontvangt, kan een later aanvangstijdstip gekozen worden (bijv. 12.00 uur).
 • Bij de indeling houden we rekening bij het samenbrengen van teams met in totaal ongeveer 18 tot 24 kinderen. Dit aantal past op 3 tot 4 tennisbanen. Eventueel wordt er op een smalle oranje baan gespeeld (halve lengtebaan incl. tramrails), dit is alleen bij gebrek aan voldoende banen. 
 • Naast de oranje baan van enkelspelzijlijn naar enkelspelzijlijn is het ook mogelijk om van een smallere versie van de oranje baan gebruik te maken. De zijlijnen van deze baan liggen dan zo’n 80 cm binnen de enkelspelzijlijnen van de volledige baan.
 • Vanaf 2018 spelen kinderen om 4 gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak). Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een tweede servicebeurt als de eerste poging fout gaat. Bij een oneven gamestand wordt er gewisseld van speelhelft.
 • Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar.

Vragen over invallen, indelen of de organisatie van de Kia World Tour?

 

Ben je ouder en/of teambegeleider en heb je vragen over bijvoorbeeld invallen in een team of de organisatie van de Kia World Tour? Check de veelgestelde vragen op https://centrecourt.nl/themas/tenniskids/functionaris-tenniskids/veelgestelde-vragen/

of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  voor de volledige uitleg over het organiseren en begeleiden van een thuiswedstrijd van de Oranje najaarscompetitie 2020!